Блог

В Україні настав бум фріланса

23 листопада 2015


Україна стала основним світовим постачальником талановитих фахівців у сфері IT. За кордоном високо цінують українських фрілансерів – вони якісно і відповідально виконують свою роботу, а також прагнуть працювати над цікавими проектами. До того ж, варто відзначити, що в 2014 році обсяг українського ринку фріланса в плані заробітку фрілансерів був приблизно оцінено у більш ніж $60 млн, пише Сегодня з посиланням на UBR.

Популярність фріланса і віддаленої роботи – глобальна тенденція останніх років. “У західних країнах вона почалася раніше, – це пов'язано з більш раннім поширенням інтернету в Європі і США. У підсумку в США третина населення, так чи інакше, вже працює віддалено, в тому числі – фрілансерами. В Європі за період з 2000 до 2010 року кількість фрілансерів зросла на 82%”, – каже представник спеціалізованого сервісу для фрілансерів Валентин Зюзін.

Зараз бум переживають країни з менш розвиненими економіками, до яких дістався стабільний інтернет – Індія, Філіппіни, країни колишнього СРСР і т. д., в тому числі і Україна.

Можливість найму та виконання роботи у режимі онлайн прискорила зростання глобального ринку фрілансу. “Незалежні фахівці з усіх куточків земної кулі заробляють понад $1 трлн на рік. У США, наприклад, частка фрілансерів становить до 34% від загальної кількості робочої сили. Тільки на Upwork фрілансери заробляють більше $1 млрд в рік і, при цьому, самі вирішують, де, коли і як їм працювати”, – додала кантрі-менеджер Upwork Катерина Божкова.

За її словами, рух відмовляються примикати до офісного планктону людей на користь фріланса поступово набирало обертів протягом останніх двох років. Сьогодні ж це рух росте зі швидкістю “сніжного кома” і налічує мільйони фрілансерів по всьому світу.

В 2013-2014 рр. економічна ситуація в Україні, особливо аспект стабільності національної валюти, стимулювала ще більшу кількість талановитих фахівців вибрати саме фріланс для залучення клієнтів (і отримання оплати) з-за кордону.

Сьогодні Україна є найпривабливішим європейським ринком для найму талановитих фрілансерів і четвертим ринком в світі по заробітку фрілансерів. Найбільш затребувані технічні навики – веб-розробка, розробка мобільних додатків і програмного забезпечення. “Навчальні заклади України щороку випускають близько 16 тисяч фахівців у сфері IT. Таким чином, Україна є основним світовим постачальником талановитих фахівців у сфері IT”, – каже Катерина Божкова.

В 2014 році обсяг українського ринку фріланса в плані заробітку фрілансерів був приблизно оцінено у більш ніж $60 млн. До того ж, наша країна знаходиться у другий часовий зоні, що спрощує роботу з фрілансерами з України порівняно з іншими регіонами, наприклад, країнами Азії.

На даний момент фріланс становить істотну частину українського експорту послуг. Міністерство економічного розвитку і торгівлі України заявляє, що країна прагне збільшити обсяг експорту послуг у структурі українського експорту з 17% до 22% як мінімум.

Що таке Feir Deal?
Напишіть нам
Напишіть нам